+31 853032782 info@acquaint.eu

Afgelopen vrijdagochtend 17 januari is Acquaint met het hele team afgereisd naar Genève voor het geplande bedrijfsbezoek ter viering van het 5 jarig bestaan van Acquaint afgelopen september. Dit keer niet zo maar een uitje, maar een uitzonderlijk tweedaags bezoek aan het wereldbekende CERN.
CERN, wat stond voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek) is hedendaags wereldwijd bekend als het Europees laboratorium voor deeltjesfysica. Het is dan ook een van de grootste en meest gerespecteerde onderzoeksinstituten ter wereld, dat over de grootste deeltjesversneller ter wereld beschikt.

Dag 1

Tijdens de ontzettend indrukwekkende rondleiding, verzorgd door Jan de Boer, kreeg het Acquaint team een overvloed aan informatie binnen. De vrijdag begon bij ‘ATLAS’, een van de detectoren van de ‘Large Hadron Collider’. Maar liefst 100 meter onder de grond bevindt zich de grootste detector van deze deeltjesversneller. Met bijna de lichtsnelheid worden deeltjes met elkaar in botsing gebracht, waar vervolgens uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan door de duizenden mensen werkzaam bij CERN. Zo werd in 2012 officieel bekend gemaakt dat er een nieuw deeltje ontdekt is, het zogenaamde ‘higgsboson’.
Ongeveer eens per vier jaar wordt de hele cyclus stilgelegd voor technische updates en reparaties. Alleen in die periode is de ATLAS-detector toegankelijk voor bezoek. Naast het bezoek aan ATLAS werd het principe van de deeltjesversneller ons duidelijk gemaakt door onder andere informatieve filmpjes en geweldige exposities. Al met al een ontzettend indrukwekkende dag, waar het hele Acquaint team nog tot in de gezellige late uurtjes over heeft gesproken onder het genot van Zwitserse versnaperingen.

Dag 2

Op de tweede dag stond het Franse deel van CERN op het programma. De Large Hadron Collider van CERN heeft een omtrek van zo’n 27 kilometer en ligt hierdoor zowel in Zwitserland als in Frankrijk. Deze dag hebben we de LEIR (Low Energy Ion Ring) bezocht, waar de deeltjes worden versneld en gefocust tot een nauwkeurige bundel. Ook hebben we een bezoek gebracht aan zowel het data- en analysecentrum. Hoe de immense hoeveelheid aan data verwerkt wordt binnen CERN is ongelofelijk om te zien. Dit was dan ook een grote inspiratiebron voor het team, met betrekking tot de inspectieanalyses  die Acquaint uitvoert.
Binnen CERN wordt ook veel gewerkt aan de nieuwste technieken voor bijvoorbeeld data-analyse. Zo is in 1989 binnen CERN het World Wide Web (internet) uitgevonden door een van de medewerkers, om in eerste instantie geautomatiseerd informatie te kunnen delen tussen wetenschappers van universiteiten en instituten over de hele wereld. Na het bezoek aan het data- en analysecentrum heeft Jan ons de aanbouw van de nieuwe detectoren voor de LHCb (Large Hadron Collider beauty). Wist je dat: de LHC heeft ooit eens stilgestaan door een Nederlands product. De oorzaak bleek een flesje Heineken te zijn, die vast zat in de deeltjesbuis.

Acquaint is in het afgelopen jaar ontzettend snel gegroeid en bestaat vandaag de dag uit een gedreven en gezellige jonge groep mensen. Opmerkelijk was dit weekend de fantastische klik tussen alle medewerkers van Acquaint. Het onderwerp ‘teambuilding’ is dit weekend meerdere malen gevallen, aangezien iedereen het met elkaar eens was dat dit bedrijfsbezoek hier ontzettend aan heeft bijgedragen. Namens het hele Acquaint team zijn we Jan de Boer ontzettend dankbaar voor zijn uitleg en organisatie, wat het team een onvergetelijke ervaring heeft bezorgd.
Mocht de LHC nog eens moeten worden geïnspecteerd; let’s get Acquainted!