+31 853032782 info@acquaint.eu

Acquaint ontwikkelt sinds 2012 inspectietechnologie voor drinkwater-, afvalwater- en overige vloeistofleidingen.
Sinds 2016 heeft het bedrijf een opvallende inspectierobot die van binnenuit de gehele conditie van een leiding kan vastleggen. Recent verkreeg Acquaint een patent op ultrasone puls-echo metingen van Wetsus, european centre of excellence for sustainable water technology. Hierdoor wordt het verder ontwikkelen van inspectietools met deze techniek mogelijk.

In de uitgave van april 2019 van het tijdschrift Land+Water, vakblad van civiel- en milieutechnici, wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze nieuwe ontwikkeling.

Met deze techniek is het mogelijk om leidingen met een hoge nauwkeurigheid te controleren. Wetsus ontwikkelde in samenwerking met Acquaint een methode om met ultrasoon pulse-echo metingen te verrichten. Acquaint is hiermee in staat om iedere millimeter buis met een hoge nauwkeurigheid te onderzoeken; meer dan 90 procent van faalmechanismen is in beeld te brengen.

De technieken die Acquaint hierbij toepast, kunnen worden onderverdeeld in twee toepassingen. Leidinginspectie van binnenuit  middels pigging met de Acquarius I en aan de buitenzijde met behulp van de Pipe Scanner. De huidige materialen die geïnspecteerd kunnen worden zijn asbestcement, beton, GVK, HDPE, PVC, gietijzer en staal over vrijwel ongelimiteerde lengte.

Door de inzet van deze nieuwe inspectietechnologie ontstaat beter inzicht en kunnen beslissingen over vervangen, repareren en onderhoud vele malen beter worden onderbouwd en waar nodig just-in-time worden aangepakt.

 

Lees hier het volledige artikel

Inspectie Leidingen - in't kort

  • Wetsus ontwikkelde in samenwerking met Acquaint een methode om pulse-echo metingen te verrichten.
  • Hiermee kan iedere millimeter buis met hoge nauwkeurigheid worden onderzocht.
  • De technieken kunnen van binnenuit en aan de buitenzijde worden toegepast.
  • Deze nieuwe techniek is niet-destructief en daardoor nemen de risico’s af.
  • Door beter inzicht, betere beslissingen nemen over vervangen, onderhoud of reparatie.
  • Hierdoor reductie van de kosten van asset management.